بلاگ
چرا باید نگران مصرف برنج باشیم؟ راهکارهای مبارزه با آرسنیک
آرسنیک موجود در برنج چیست؟
آرسنیک به طور کلی یک عنصر شیمیایی و سمی است که در طبیعت و در مواد غذایی مختلف ممکن است حضور داشته باشد. اما چرا در برنج وجود دارد؟ گیاه برنج به صورت کاملا طبیعی ، آرسنیک را از خاک جذب می کند. زیرا که خاک این عنصر را اغلب دارد. پس وجود این عنصر در برنج طبیعیست.
آرسنیک در مواد غذایی به دو شکل اصلی وجود دارد: آرسنیک آلی و آرسنیک معدنی یا غیر آلی. آرسنیک آلی اغلب در مواد غذایی گیاهی حاصل از فعالیتهای طبیعی و زندگی میکروبی وجود دارد. اما آرسنیک غیر آلی اغلب از خاک و آب به مواد غذایی منتقل میشود.
آیا آرسنیک برنج خطرناک است؟
آرسنیک موجود در برنج از نوع غیر آلی می باشد. آرسنیک غیرآلی یعنی آرسنیک معدنی که از خاک و منابع طبیعی به مواد غذایی و آب وارد میشود، ممکن است اثرات منفی بر روی سلامت انسان داشته باشد. برای مثال:
- سرطان: یکی از اثرات جدی آن ، افزایش خطر ابتلا به برخی از انواع سرطانها مانند سرطان پوست، سرطان سیستم گوارش و سرطان مثانه است.
- مشکلات قلبی و عروقی: آرسنیک میتواند به برخی از بیماریهای قلبی عروقی، منجر شود.
- تأثیر بر سیستم ایمنی: مصرف طولانی مدت آرسنیک ممکن است به سیستم ایمنی بدن را آسیب بزند و باعث افزایش حساسیت به عفونتها یا بیماریها شود.
- تأثیر بر سیستم عصبی: ممکن است بر سیستم عصبی تأثیر بگذارد و به مشکلاتی مانند مشکلات حافظه و یا اختلالات عصبی منجر شود.
- تأثیر بر سیستم تنفسی: مصرف آرسنیک ممکن است به مشکلات تنفسی منجر شود.
به طور کلی میزان ارسنیکی که در برنج موجود است به عواملی مثل نوع برنج یا منطقه کشت آن ، روش پخت و آبیاری آن بستگی دارد.
روش های از بین بردن آرسنیک در برنج چیست؟
- برنج را با دقت قبل از پختن بشویید و سعی کنید با آب فراوان بپزید.
- با آب سرد برنج را بشویید.
- خیساندن برنج در آب به مدت حدودا ۸ تا ۱۲ ساعت . بعد هم دوباره برنج را آب بکشید.
- استفاده از آب تصفیه شده برای پخت و آشامیدن برنج میتواند به کاهش میزان آرسنیک کمک کند.
- برنج با کیفیت انتخاب و خریداری کنید.
- می توانید مصرف برنج را کمی کاهش بدهید و آن را با دیگر منابع غذایی جایگزین کنید.
- مخلوط کردن برنج با غذاهای حاوی سولفور، فیبر و پروتئین میتواند یک روش خوب برای افزایش ارزش غذایی و تغذیه باشد.
به طور کلی تنوع در غذاها و مواد غذایی مصرفی میتواند به اطمینان از دریافت تمامی عناصر تغذیهای مورد نیاز بدن کمک کند. مهم است که رژیم غذایی شما متنوع و تنوعبخش باشد تا از مزایای مختلف مواد غذایی بهرهمند شوید.
عوامل تاثیرگذار بر جذب ارسنیک
شرایط خاک:
زمینی که برنج در آن کشت می شود و همچنین آبیاری و نوع خاک در جذب این عنصر تاثیر دارد. خاکهای فقیر، اسیدی، آهکی و شور ممکن است حاوی مقادیر بیشتری آرسنیک باشند. همچنین استفاده از کود و افت کش می تواند میزان ارسنیک موجود در خاک را بیشتر کند.
شرایط آب:
آبهای آلوده، شور، اسیدی و کم اکسیژن ممکن است حاوی مقادیر بیشتری آرسنیک باشند. برنجهایی که با آبهای زیرزمینی آبیاری میشوند ممکن است دارای آرسنیک بیشتری باشند.
تعادل در تعداد دفعات آبیاری بسیار مهم است. میزان متعادل میتواند کمک کند تا آرسنیک به صورت مناسب تری از خاک به گیاه جذب شود. زیرا که مصرف زیاد آب ممکن است باعث افزایش جریان آب در خاک و به عبارت دیگر تراکم آبیاری شود. این امر میتواند موجب حمل آرسنیک به لایههای عمیقتر خاک شده و کاهش جذب آن توسط گیاهان گردد.
راهکار: استفاده از سیستمهای آبیاری مانند سیستمهای قطرهای میتواند کمک کند تا آرسنیک کمتری جذب گیاه برنج شود.
نوع برنج:
بعضی از ارقام برنج ها خاصیتی دارند که ارسنیک بیشتری از خاک و اب جذب می کنند. مثلا برنج قهوه ای ارسنیک بیشتری دارد.
خرید برنج ایرانی با کیفیت
نتیجه گیری:
ارسنیک برنج از نوع غیرآلی می باشد و ممکن است برای سلامتی انسان مضر باشد. در نتیجه میتوان اقداماتی انجام داد تا این خطرات را کنترل کرد. برای مثال قبل از پخت، برنج را به دقت بشویید و اگر امکان دارد قبل از پخت خیسانده شود. یا در صورت امکان، از آب تصفیه شده برای پخت و آشپزی برنج استفاده کنید. با این اقدامات می توانید با خیال راحت تر برنج را مصرف کنید.