برنج کهنه چیست؟
برنج کهنه به برنجی گفته می شود که حدودا یک سال از برداشت آن گذشته و نگهداری شده است. زمان برداشت تا فروش می تواند ۶ ماه الی یک سال باشد. توجه کنید که این برنج برای مدت معینی نگهداری می شود مثلا یک سال ؛ اما اگر چندین سال از برداشت آن گذشته باشد قطعا تاریخ انقضای آن گذشته و با برنج کهنه فرق دارد.
دانه های برنج در زمان برداشت و در مراحل شالیکوبی دارای مقداری آب است . اما با انبار کردن و نگهداری برنج برای مدتی ، این آب به مرور تبخیر می شود. کهنه شدن برنج فرآیند پیچیده ای است که تغییراتی در خواص فیزیکی و شیمیایی دانه برنج رخ می دهد. اجزای اصلی برنج مانند نشاسته، پروتئین و لیپیدها در طول کهنه شدن بدون تغییر باقی می مانند و تنها تغییرات در طعم و بافت آن رخ می دهد.
برنج تازه چیست؟
برنج تازه به برنجی گفته می شود که به تازگی از شالیزار ها برداشته شده و هنوز مدت زیادی از زمان برداشت نگذشته است. این برنج کیفیت و تازگی بالایی دارد . همچنین از عطر و طعم خیلی خوبی برخوردار است.
این برنج بعد از فرآیند هایی مثل شالیکوبی و… بلافاصله بسته بندی می شود و آماده فروش است. محصولات برنج نو، رایحه و عطر خوبی دارند که مورد علاقه خوشخوراکها و مصرفکنندگان است.
روش تشخیص برنج کهنه و تازه
روش تشخیص برنج کهنه و تازه بسیار آسان است. اما برای بررسی بهتر باید مواردی را به شما بگویم :
- برنج کهنه برای پخت به مقدار آب بیشتری نیاز دارد و در نهایت بافت آن حالت پفکی دارد. اما برنجی که تازه است به آب کمتری برای پختن نیاز دارد؛ زیرا برنج نو برخلاف برنج کهنه هیدراته می ماند.
- برنجی که کهنه است رطوبت کمتری دارد و دانه هایش جدا می ماند. پس بعد از پخت ظاهر خوبی دارد. اما برنج جدید تمایل به چسبندگی دارد.
- دانه های برنج قدیمی و کهنه رنگ کدر و تیره تری نسبت به برنج نو دارند.
- طبق مورد اول ، برنج های کهنه در زمان پخت اصلا شفته نمی شوند.
برنج کهنه بهتره یا تازه؟
همانطور که بالا تر روش تشخیص برنج کهنه و تازه را گفتیم ، هرکدام مزیت و معایب خود را دارند. پس کاملا به سلقیه و انتخاب شما بستگی دارد. حال به این موارد هم توجه داشته باشید:
- کیفیت: اگر برنج کهنه به مدت زمان طولانی در انبار نگهداری شده باشد، ممکن است کیفیت و طعم آن کاهش یابد. اما اگر در شرایط مناسب نگهداری شده باشد، هنوز میتواند خوب باشد. ولی برنج جدید کیفیت و عطر و طعم بهتر و بالا تری دارد.
- قیمت: برنج نو به دلیل گذشت زمان و کاهش مقداری کیفیت، به قیمت مناسبتری عرضه شود.
- مصرف سریع تر: برنجی که تازه است را معمولاً باید در مدت زمان کمتر مصرف کنید تا از تازگی و کیفیت آن بهرهمند شوید.
- پخت: پخت برنج نو به مهارت کافی نیاز دارد و سخت تر است. اما برنج کهنه پخت راحت تری دارد و آشپزی با آن ساده است.
بر اساس این موارد، انتخاب بین برنج کهنه و تازه به ترجیحات شما، شرایط نگهداری، و هدف استفاده از برنج بستگی دارد.
مضرات برنج کهنه
این برنج هیچگونه ضرری برای سلامت انسان ندارد! فقط مواردی هست که باعث تفاوتش با برنج نو شده است. برای مثال به دلیل طولانی شدن زمان نگهداری، از برخی از ویتامینها و مواد مغذی آن کم می شود. یا عطر و بوی کمتری دارند. پس به شایعات توجه نکنید و برنج موردنظر خود را بر اساس ویژگی های آن ها انتخاب کنید.
ولی مورد مهمی وجود دارد که باید بدانید. اگر برنج در شرایط خوبی به کهنگی نرسد ، می تواند مضر باشد. در صورتی که برنج در شرایط نامساعد نگهداری شود، ممکن است به رطوبت و قارچها حساس باشد. قارچها میتوانند عفونتهایی ایجاد کنند که ممکن است سلامتی را تهدید کنند. پس حتما از جایی این برنج را تهیه کنید که به آن اطمینان دارید.
از بین بردن بوی برنج کهنه
این برنج ها قاعدتا بوی تازگی برنج را بهره نبرده اند. ولی در شرایطی هم گزارش شده که این برنج بوی نامطبوعی هم گرفته است. دلایل مختلفی دارد مثل کیفیت و نوع برنج ، روش نگهداری و موارد مختلف دیگری. اما چگونه این بوی بد برنج کهنه را از بین ببریم؟
– برنج را در جای خشک و خنک مثل سایه پهن کنید.( اصلا در مقابل تابش مستقیم آفتاب نزارید )
– آبپزی برنج ممکن است برخی از بوهای ناخوشایند را از بین ببرد. میتوانید برنج را به مدت کوتاهی در آب بریزید و سپس آب آن را دور ریخته و آن را به صورت معمول پخت کنید.
– اضافه کردن مواد معطر ملایم مانند زعفران، گلاب، زیره، یا ادویههای دیگر به برنج پخته شده، میتواند بوی بد را مخفی کند یا طعم آن را بهبود بخشد.
– همچنین اضافه کردن آبلیمو در هنگام پخت هم می تواند موثر باشد.
طرز نگهداری برنج کهنه
- محیط نگهداری: برنج باید در محیط خشک، خنک و دور از نور مستقیم آفتاب نگهداری شود.
- بستهبندی مناسب: اگر برنج را در کیسههای بستهبندی شده خریداری کردهاید، مطمئن شوید که کیسه بستهبندی خوب چسبانده شده است تا از ورود هوا و رطوبت به داخل کیسه جلوگیری شود.
- نگهداری در ظروف بستهبندی مناسب: از ظروف نگهدارنده با قابلیت محافظت از برنج در برابر هوا و رطوبت استفاده کنید.
- جلوگیری از تماس با آب: برنج را از تماس با آب، رطوبت و مایعات دور نگهدارید. حتی تماس کوتاهی با آب میتواند باعث تخریب ساختار برنج شود.
- چک کردن برنج: به صورت دورهای برنج را بررسی کنید. اگر بوی بد، رنگ غیرطبیعی یا حضور قارچهای مضر را مشاهده کردید، بخش متضرر را دور بریزید.
چه جالب
من روش تشخیصونو نمیدونستم ، مطلب مفیدی بود👌🏻
بله بله ممنون از شما
چقدر جالب بود واقعا، ممنونم از شما
تشکر از شما برای وقتی که گذاشتید