برنج لاشه چیست؟
برنج لاشه از برنج نیم دانه بزرگتر و از برنج سالم کوچکتر است و کمتر از ۲/۳ برنج سالم می باشد. این دانهها در واقع همان دانههای برنجی هستند که در هنگام سفید شدن در کارخانه شالیکوبی بدلیل مقاوم نبودن شکسته میشوند. برنج لاشه معمولا دارای کیفیت مناسبی است و در آشپزی برای تهیه غذاهای مختلف مانند آش، پلو، کته و … مورد استفاده قرار میگیرد.
برنج سرلاشه چیست؟
برنج سرلاشه همان برنج سالم و کامل هست اما کمی کوتاه تر و نوک پریده است. تفاوت کوچی که با برنج لاشه دارد این است که برنج های سالم بیشتر به چشم می آیند. مراحل جدا سازی و بدست آمدنش مثل لاشه است. اما نکته اینجاست که برای تهیه این برنج باید از برنج هایی استفاده شود که کمتر شامل برنج شکسته هستند. یعنی باید برنج سالم بیشتر باشد.
تفاوت برنج لاشه و سرلاشه
برنج لاشه و سرلاشه هردو از یک نوع یعنی برنج شکسته هستند. در سرلاشه فقط نوک برنج رفته و شکسته اما در برنج لاشه فقط کمی از نیم دانه بزرگ تر است. به طور کلی در سرلاشه برنج های سالم زیاد هستند و کمی برنج شکسته پیدا می شود. اما در برنج لاشه ، برنج سالم خیلی کم است.
برنج لاشه معمولا ارزانتر از برنج سرلاشه و برنج سالم است. مراقب باشید برنج لاشه را بجای برنج سرلاشه به شما نفروشند و فریبتان ندهند.
مزایای استفاده از برنج لاشه و سر لاشه
- مقرون به صرفه بودن: به طور کلی برنج سرلاشه و لاشه از برنج سالم ارزان تر هستند. پس اگر میخواهید بودجه خود را ذخیره کنید گزینه های خوبی برای خریداری هستند. همچنین با خرید برنج لاشه و سرلاشه میتوانید از هدر رفتن برنج جلوگیری کنید چون این برنجها به راحتی پخته میشوند و نیاز به آب زیادی ندارند.
- هضم راحت تر: برنج های لاشه و سرلاشه به دلیل شکستگی و دانه های کوچک تری که دارند ، هضم راحت تری نسبت به برنج سالم دارند. پس گزینه مناسبی است برای افرادی که مشکلات گوارشی دارند.
- عطر و طعم: مراحل تهیه این دو برنج مثل شالیکوبی ، ممکن است بر ترکیبات شیمیایی دانهها تأثیر بگذارد و عطر و طعم را تغییر دهد. همچنین دانههای شکسته ممکن است رفتار متفاوتی در هنگام پخت داشته باشند. در نتیجه به تغییراتی در عطر و طعم منتهی میشود.
چرا برنج شکسته می شود؟
برنجها ممکن است در طول فرآیندهای مختلف، از جمله برداشت، حمل و نقل، ذخیره سازی، شالیکوبی شکسته شوند. برای جدا کردن دانههای شکسته و سالم باید از دستگاه بوجار یا همان دستگاه غربال کننده برنج استفاده کرد. دانههای شکسته و سالم توسط دستگاه بوجار از هم جدا شده و در بستهبندیهای جداگانه وارد بازار میشوند. دلایل مختلفی برای شکستگی برنجها وجود دارد:
-
- عوامل طبیعی:
- باران و هوا: هنگام برداشت برنج، باران باعث نرم شدن دانهها میشود که در نتیجه به راحتی ممکن است شکسته شوند.
- خشکی: اگر برنج در طول فرآیند خشک کردن یا ذخیرهسازی با خشکی مواجه شود. ممکن است دانهها خشک و آسیبپذیر شوند و در نتیجه بشکنند.
- فرآیند شالیکوبی:
- فرآیند مکانیکی: در طول فرآیند شالیکوبی، برنج در دستگاههای مکانیکی تحت فشار قرار می گیرد که ممکن است منجر به شکستگی دانهها شود.
- نحوه حمل و نقل:
- ضربه و لرزش: در فرآیند حمل و نقل، برنج با ارتعاشات، ضربات، یا تغییرات ناگهانی در حرکت ممکن است خطر شکستگی را تجربه کند.
- ویژگیهای برنج:
- نوع برنج: برخی از انواع برنج ممکن است به دلیل ویژگیهای خود، مانند ساختار دانه یا نحوه پوشش خارجی، به راحتی شکننده باشند.
- تغییرات دما:
- گرمای زیاد: تغییرات ناگهانی دما، به خصوص افزایش گرما، ممکن است منجر به انبساط دانهها شود که در نتیجه شکستگی ایجاد شود.
- حمله آفات:
- زمانی که آفات به برنج ها حمله می کنند مقاومت خود را از دست می دهند و شکسته می شوند. برای کنترل این آفات، می توان از روش های مختلفی مانند قارچ کش ها، ضدعفونی کردن بذرها و دیگر روش ها استفاده کرد.
- عوامل طبیعی:
در کل، هر دو نوع سرلاشه و لاشه از دستگاههای بوجار یا غربال کننده عبور می کنند و دانههای سالم از دانههای شکسته جدا می شوند. تفاوتها بیشتر در نسبت دانههای سالم، اندازه دانهها و ویژگیهای دانهها دیده میشوند.